Protoieria Moinesti   Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

Sobor de ierarhi, în rugăciune, la mormântul Arhiepiscopului Eftimie Luca
Joi, 4 noiembrie 2021, cinci ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-au reunit în comuniune de rugăciune la mormântul vrednicului de pomenire Arhiepiscop Eftimie Luca, cu prilejul împlinirii a È™apte ani de la naÈ™terea sa în Cer. Ziua de 4 noiembrie are o rezonanță aparte în calendarul...

mai multe detalii
FACEBOOK

Mărturisitorii Ortodoxiei din Parohia Sfântul Spiridon din Comănești
Prima duminică a Postului Mare reprezintă o zi de mare sărbătoare pentru creÈ™tinii ortodocÈ™i. În această duminică, numită „Duminica Ortodoxiei”, creÈ™tinii ortodocÈ™i marchează triumful dreptei credinÈ›e asupra ereziei iconoclaste È™i asupra tuturor ereziilor, în general. Această zi de sărbătoare a fost instituită de...

mai multe detalii
PAROHIA Sf. Gheorghe

BISERICA
Parohie: categoria I urban, 2000 familii
Biserica: „Sfântul Gheorghe” - MoineÅŸti
Data ridicării: 1860
Data târnosirii:
Pictura: 1937, pictor Jean Dumitrescu
Renovarea picturii: 1983
Reparaţii capitale ale bisericii: 1975

Vizite arhiereÅŸti:
7 mai 2009 – P.S. Ioachim Băcăuanul – SfinÅ£irea AÅŸezământului social filantropic 

PREOÅ¢I SLUJITORI

   Preot paroh: Sorin Nicolae Bârzu, născut 16.05.1975
Studii:
            Grup Åžcolar Industrial Roman – promoÅ£ia 1993
            Facultatea: Electrotehnică BraÅŸov – promoÅ£ia 1998
            Facultatea: Teologie Sibiu – promoÅ£ia 2002
            Studii postuniversitare: Master – promoÅ£ia 2008
Anul hirotoniei: 22 aprilie 2001 pe seama Parohiei LeontineÅŸti
Anul hirotesiei: 2007 – iconom stavrofor
Parohii păstorite: mai2001 – februarie 2017: Parohia LeontineÅŸti
Starea civilă: căsătorit, 4 copii 
Telefon: 0740-00.65.67


Preot 2: Åžtefan Sardeni
Studii:
            Seminarul Teologic Mănăstirea NeamÅ£, promoÅ£ia 1977
            Facultatea de Teologie BucureÅŸti
Anul hirotoniei: 1980
Anul hirotesiei: 1995 – iconom stavrofor
Parohii păstorite:   Parohia „Sf. Voievozi” Darabani
                                   Parohia Valea Arinilor
                                   Parohia „Sf. Apostoli” Găzărie
                                   Parohia „Sf. Gheorghe” MoineÅŸti
Starea civilă: căsătorit, 5 copii
Telefon: 0234362110, 0742096757

Preot 3:  DragoÅŸ Mihai Nistor
Studii:
            Seminarul Teologic Roman, promoÅ£ia 1998
            Facultatea de Teologie Oradea, promoÅ£ia 2002
Studii postuniversitare: Studii aprofundate – 2003
Anul hirotoniei: 6 decembrie 2002 pe seama Parohiei RomâneÅŸti
Anul hirotesiei:
Parohii păstorite: Parohia RomâneÅŸti: 2002 – 2009
                                 Parohia „Sf. Gheorghe” MoineÅŸti: 2009 - prezent
Starea civilă: căsătorit, 2 copii
Telefon: 0234362422, 0744498641




Primele menÅ£iuni documentare despre oraÅŸul MoineÅŸti ÅŸi despre Parohia ÅŸi Biserica Sf. Gheorghe datează de la începutul sec. al XV-lea.numele localităţii ÅŸi al bisericii apare menÅ£ionat într-un act din 28 oct 1439 dat la Suceava, prin care IliaÅŸ Voievod, domn al Ţării Moldovei ÅŸi fratele său Åžtefan Voievod, dăruiesc boierului Giurgea Moian, satele MoeneÅŸti ÅŸi TăteÅŸti. În monumentala sa operă Descriptio Moldaviae- 1716- întâia monografie geografică românească - cărturarul umanist Dimitrie Cantemir face observaÅ£ii asupra MoineÅŸtilor, iar două secole mai târziu, Nicolae Iorga îl readuce în conÅŸtiinÅ£a oamenilor ca pe un târguÅŸor cu drumuri pietruite ÅŸi cu o arhitectură semirurală. Celelalte aÅŸezări din perimetrul localităţii AlboteÅŸti, LucăceÅŸti, Găzărie, Lunca, VăsieÅŸti, Hangani, au fost la început sate de răzeÅŸi, apoi au devenit proprietatea unor boieri ÅŸi a Mănăstirii BistriÅ£a, după care în ultima parte a sec XIX-lea au trecut în domeniull diverselor societăţi petroliere.

La sfârÅŸitul sec al XVIII-lea, MoineÅŸtiul a ajuns la rangul de târg, iar mai târziu în 1864, ca urmare a aplicării legii cu privire la organizarea administrativă a ţării, a trecut în rândul comunelor rurale . În 1921 localitatea se transformă în comună urbană, ca urmare a creÅŸterii numărului populaÅ£iei ÅŸi înglobării cartierelor Lunca ÅŸi Găzărie, urmate în 1932 de satele VăsieÅŸti ÅŸi Hangani. În 1950 oraÅŸul MoineÅŸti devine sediu raional care cuprindea comunele de pe Valea TrotuÅŸului , de la GhimeÅŸ la DărmăneÅŸti ÅŸi localităţile de pe Valea Tazlăului de la Balcani ÅŸi Strugari până la Poduri ÅŸi BucÅŸeÅŸti. În 1968 devine oraÅŸ de sine stătător în cadrul judeÅ£ului Bacău, atunci când s-au desfiinÅ£at raioanele.

Pe locul Bisericii actuale cu hramul Sf. Gheorghe, se găsea demult o poiană vastă, iar pe raza cartierului VăsieÅŸti trăiau cu propriile rânduieli ostaÅŸii moldoveni însărcinaÅ£i să păzească linia care desparte teritoriul Moldovei de cel al Transilvaniei. Comandantul micii garnizoane stabilite în acest loc se numea Văsui, de la care provine numele satului-VăsieÅŸti.

Pe întinderea de pământ-nepopulată în trecut - unde se înalţă acum Biserica Sf. Gheorghe, au fost înhumaÅ£i oÅŸtenii moldoveni ai domnitorului Åžtefan Cel Mare , căzuÅ£i în luptele răzleÅ£e cu trupele ungare ale regelui Matei Corvin, zdrobite la 15 decembrie 1467 în istorica bătălie de la Baia-Fălticeni, ÅŸi retrase în dezordine pe actualele locuri.

InformaÅ£iile transmise prin scris sau prin tradiÅ£ie, confirmă faptul că biserica din lemn cu hramul Sf. Gheorghe, a fost construită pe la 1500 de Maria ÅŸi DrăghiÅ£a, nepoatele comandantului Ilie Sanga, aÅŸa cum reiese din documentele domnitorilor Petru RareÅŸ din 8 martie 1533 ÅŸi Alexandru LăpuÅŸneanu din 9 aprilie 1560, pe mormântul unchiului lor Sanga Ilie – în amintirea unchiului lor ÅŸi a eroilor neamului, înhumaÅ£i în cimitirul acestui sfânt locaÅŸ.

Biserica actuală a fost ctitorită în 1860 cu eforturile localnicilor, la îndemnul a doi comercianÅ£i Ghinea Bacalu ÅŸi Andrei Ursu, care Å£ineau de această parohie ÅŸi care au fost încredinÅ£aÅ£i prin vis să dureze o biserică cu hramul Sf. Gheorghe pe acest loc.

Întâiul paroh al acestui locaÅŸ a fost Pr. David Climescu, absolvent al Seminarului Teologic din Roman, cleric luminat ÅŸi bun patriot , care în 1864 a înfiinÅ£at în propria sa locuinţă prima ÅŸcoală publică din târgul MoineÅŸtilor, fiind totodată învăţător ÅŸi director al acestei instituÅ£ii de învăţământ. În 1880 preotul David Climescu donează toate bunurile ÅŸi întreaga locuinţă pentru ÅŸcoală, se călugăreÅŸte ÅŸi funcÅ£ionează ca director al Seminarului Central din BucureÅŸti, apoi este uns ca episcop de Buzău cu numele de Dionisie al II - lea Climescu.

Un  alt  preot  moineÅŸtean  cu  însuÅŸiri  remarcabile  ÅŸi  vrednic  de  apreciere  deosebită  a  fost  preotul  Åžtefan  Dorneanu,  care  împreună  cu  socrul  său,  preotul  Gheorghe  Antohi  a  renovat  complet  biserica  Sf.  Gheorghe.Începând  cu  1950  parohia  este  condusă  de  preotul  Vichentie   Mocanu  care  a  contribuit  decisiv  la  construirea  în  1954  a  Casei  Parohiale  ÅŸi  a  extinderii  bisericii  în  1974.

În  1978,  paroh  devine  preotul  Andrioaie  Ioan, care  între  anii  1981-1983  a  înlesnit  finalizarea  lucrărilor  de  tencuire  a  bisericii  cu  praf  de  piatră  ÅŸi  a  împrejmuirii  cimitirului  cu  gard  metalic.

Catapeteasma  actuală  a  bisericii  Sf.  Gheorghe  datează  din  anul  1859,  iar  pictura  interioară  ÅŸi  exterioară  a  fost  executată  în  1937  de  pictorul  bucureÅŸtean  Jean  Dumitrescu,  restaurată  mai  târziu,  în  1976,  de  Olga  Gonceanu  ÅŸi  în  1983  de pictorul  Dumitru  Macovei.  La  28  august  1983  s-a  resfinÅ£it  această  Sf. Biserica  de  P.S. Eftimie  Luca, Episcop  al  Eparhiei  Romanului  ÅŸi  HuÅŸilor,  preot paroh  fiind  Pr.  Protopop  Andrioaie  Ioan.

Din  anul  2002,  cu  data  de  1  februarie,  preot  paroh  este  Pr. Sardeni  Åžtefan.
În  septembrie  2002  s-a început construirea lăcaÅŸului ,,AÅŸezământul  social-filantropic  Sf.  Gheorghe”, care a fost sfinÅ£it în anul 2004 de către P.S. Ioachim Băcăuanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Romanului.

         Renovări de-a lungul timpului
Astfel, incendiul  izbucnit în 1810 de pe urma căruia  a avut de suferit ÅŸi aÅŸezământul  a impus reînnoirea din temelii, în deceniile următoare, în primul rând a bisericii care a fost construită din piatră ÅŸi cărămidă, cu ziduri groase de un metru, în mijlocul cimitirului, între anii 1850 – 1860 tot cu hramul “Sfantul Gheorghe”.
Vechimea bisericii precum şi factorii de mediu au făcut necesare, de-a lungul timpului, realizarea a numeroase lucrări de reabilitare şi conservare.In anul 1974, in timpul preotului Vichentie Mocanu, care era si protopopul Protoieriei Moinesti, s-a extins biserica.
În anul 1937 biserica a fost pictată de pictorul Jan Dumitrescu din Bacău, pictura în tehnica ulei, care a fost spălată ÅŸi renovată de două ori, ultima dată în anul 1983, când s-au făcut ÅŸi reparaÅ£ii capitale interioare ÅŸi exterioare. Biserica a fost acoperită cu tablă zincată ÅŸi tencuită exterior în praf de piatră, încununându-se lucrările la data de 28 august 1983, când a fost resfinÅ£ită de către P.S. Eftimie, episcop al Eparhiei Romanului, preot paroh ÅŸi protopop al Protopopiatului MoineÅŸti fiind preot Ioan Andrioaie.
             Pe locul unde a fost  biserica distrusă de incendiu, în anul 1982 s-a construit clopotniÅ£a, separată de actuala biserică, ce se află ÅŸi azi în stare bună.
 Odată cu trecerea anilor, provocările sociale cărora biserica este chemată să le facă faţă au crescut considerabil în ultimii ani, iar multitudinea lor îndreptăţeÅŸte ideea că trăim vremuri istorice de un dinamism ÅŸi de o complexitate fără precedent.
Prin urmare, s-a creat necesitatea executării de lucrări de reabilitare ÅŸi extindere a bisericii, cu efect direct asupra întregii arhitecturi a bisericii, în care să se desfăşoare activităţi culturale, sociale ÅŸi misionare.
Din anul 2008, a fost demarat un amplu proiect, de restaurare a sfântului lăcaÅŸ, sub coordonarea părintelui paroh Pr. Åžtefan Sardeni, secondat îndeaproape de părinÅ£ii slujitori: Pr. Petre Moraru ÅŸi Pr. DragoÅŸ Nistor. Lucrările au constat în: extinderea bisericii cu cca. 7-8 metri în partea de vest, schimbarea totală a acoperiÅŸului după un proiect nou stil moldovenesc-ÅŸtefanian, acoperit cu tablă Lindab, restaurarea picturii, înlocuirea tâmplăriei de lemn cu tâmplărie metalică, înlocuirea pardoselii de lemn cu gresie, montarea centralei termice, construirea de mobilier nou din stejar sculptat. În curtea interioară, s-a realizat pardosirea cu pavele, tencuieli exterioare, porÅ£i noi metalice, în următoarea ordine cronologică:    
-    În anul 2009 au continuat investiÅ£ii realizate, inclusiv finanţările obÅ£inute de la Ministerul Culturii ÅŸi Cultelor în sumă de 110.000 lei, în două tranÅŸe, respectiv 50.000 lei ÅŸi 60.000 lei, pentru executarea lucrărilor de extindere a bisericii, consolidarea fundaÅ£iilor ÅŸi restaurarea parÅ£ială a zidăriei.
-    Spre sfârÅŸitul anului  2010, s-au finalizat lucrările specifice înlocuirii acoperiÅŸului bisericii.
-    În anul 2011 s-au realizat  lucrările de înlocuire a tâmplăriei inclusiv a tâmplăriei de la turla bisericii cu respectarea ÅŸi  conservarea  elementelor de arhitectură, executarea pardoselilor ÅŸi a zonei de acces  a Bisericii “Sfântul  Gheorghe” MoineÅŸti.
-   În anul 2012 s-au realizat lucrările de restaurare a picturii bisericii prin pregătirea suprafeÅ£elor pentru pictură ÅŸi vernisare NAOS ÅŸi restaurarea a 51 de icoane din Catapeteasma Bisericii.
Lucrările de reabilitare au avut ca rezultat realizarea de lucrări de punere în valoare a monumentelor istorice de interes local, conservarea pe cât posibil a elementelor de arhitectură ÅŸi păstrarea valorii artistice a bisericii.
Lucrările menÅ£ionate au fost executate din fonduri Alocate de Consiliul Local, al unor oameni de bine al căror nume ÅŸi faptă la cunoaÅŸte Dumnezeu, însă, cea mai mare parte a cheltuielilor au fost suportate de credincioÅŸii parohiei “Sfântul Gheorghe”.
Pe 27 mai 2012 în Duminica a VII-a după Înviere, efortul depus de fiecare se vede încununat, prin săvârÅŸirea slujbei de târnosire a bisericii “Sf. Mare Mucenic Gheorghe”, de către P.S. Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului ÅŸi Bacăului.

    Cimitirele

Cimitirul bisericii “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” MoineÅŸti este în suprafaţă de 14.761 mp ÅŸi este situat pe Str. Vasile Alecsandri, nr. 56, oraÅŸul MoineÅŸti.
Începând cu anul 2013 Consiliul Local al municipiului MoineÅŸti a acordat cu titlu gratuit prin Hotărârea Consiliului Local nr. 112 din 24.09.2013, drept de folosinţă a unei suprafeÅ£e de 35.000 mp pentru amenajarea unui cimitir.

Activităţi sociale şi filantropice

Activitatea culturală
EducaÅ£ia creÅŸtină reală are o proiecÅ£ie evidentă ÅŸi imediată în viaÅ£a socială, deoarece nici o motivaÅ£ie a eticii nu poate fi atât de puternică precum cea spirituală. Biserica e un loc de manifestare duhovnicească care aduce bucurii, ÅŸi bucuriile înmulÅ£esc bucuriile, biserica a fost întotdeauna promotoarea bunei-înÅ£elegeri, susÅ£inute de rugăciune permanentă ÅŸi efort constant de comunicare ÅŸi dialog.

Activitatea filantropică

Un obiectiv principal al Parohiei îl constituie acÅ£iunile culturale, sociale ÅŸi filantropice din care amintim:
-    ridicarea  Monumentului  Eroilor  Moldoveni  căzuÅ£i  în  luptele  lui  Åžtefan  cel  Mare  de  la  Baia-Suceava;
-    activităţi  de  întrajutorare  a  sinistraÅ£ilor  de  pe  Valea  TrotuÅŸului;
-    activităţi  de  întrajutorare  a  sinistraÅ£ilor  din  Banat;
-   în perioada 2006-2008 a iniÅ£iat ÅŸi susÅ£inut programul ÅŸcoala după ÅŸcoală  în prteneriat cu Municipiul MoineÅŸti pentru  Åžcoala George Enescu  beneficiind un număr de 30 de elevi cu probleme Sociale;
-    începând cu anul 2009 susÅ£ine financiar funcÅ£ionarea Centrului de zi Cuvioasa Paraschieva MoineÅŸti
-    în anul 2014 a fost înfiinÅ£ată AsociaÅ£ia AÅŸezământul Social Filantropic “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” MoineÅŸti având ca scop acÅ£iunile de caritate, ajutorarea bătrânilor, copiilor, familiilor defavorizate precum ÅŸi acÅ£iuni de combatere a marginalizării sociale, încurajarea dezvoltării persoanei umane în comunitate prin solidaritate  ÅŸi angajament social ÅŸi îmbunătăţirii calităţii vieÅ£ii în condiÅ£iile stabilite în Actul constitutiv ÅŸi în Statutul AsociaÅ£iei.

STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.